Kişilik bozuklukları bir diğer adı ile borderline olarak bilinir. Sağlıksız şekilde düşünme, davranış tarzına sahip olma ve işleyiş karşısında yaşanan psikolojik sorundur. Kişilik bozukluğuna sahip olan kişinin, olayları algılaması ve ilişkilendirmesi oldukça zordur. Sosyal aktivitelerde, iş ve eğitim hayatında, insan ilişkilerinde büyük sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Çoğu psikolojik sorun gibi çeşitli sorunlardan dolayı meydana gelebilir. Kişisel bozukluklar farklı gruplarda incelenir.
Kişilik Bozuklukları Durumuna Yönelik Etkili Destek
Eksantrik kişilik bozuklukları farklı başlıklar altıda incelenebilir. Paranoid kişilik bozukluğu bu grupta yer alır. Paranoya, kişilik bozukluğu olan kişide teme belirti olarak değerlendirilir. Başkalarına karşı güven duygusunun olmaması ve sürekli şüpheli olunmasıdır. Sürekli olarak başkalarının zarar vereceğini, tehdit edeceğini ve küçümseyeceğini düşünür. Diğer bir bozukluk ise; şizoid kişilik bozukluğudur. Bu kişiler sosyal ilişkiler konusunda oldukça ilgisizdir. Çoğunlukla bireysel etkinlikleri tercih ederler. Son olarak Şizotipal kişilik bozukluğu, sıra dışı davranış ve düşüncelere sahip ola kişiler bu grupta yer alır. Kişilik bozuklukları gruplarından ilki bu şekildedir.
Farklı Kişilik Bozuklukları Tedavileri
Dramatik kişilik bozuklarına sahip olan kişilerde dengesiz duygular söz konusudur. Antisosyal kişilik bozukluğu grubun ilk başlığıdır. Psikopat ve sosyopat olarak adlandırılan insanlar, bu rahatsızlığa sahiptir. Toplum kurallarına uyum göstermeme ve insanlara aldırış etmeme gibi davranışlara sahip olunur. Sorumsuz kişilerdir ve sürekli agresif davranışlarda bulunulur. Ciddi suçlar işlemeye meyillidir ve herhangi bir pişmanlık hissetmez. Sınırda kişilik bozukluğu olan kişilerde dengesiz bir ruh haline sahip olunur. Dürtüsel davranışlar ve kaotik ilişkiler kurulmasına yol açar. Histriyonik kişilik bozukluğunda ise; dramatik ve aşırı duygular söz konusudur.
Çok gergin veya korkak tavırlara sahip olan kişiler bu grupta yer alır. Çekingen kişilik bozukluğu bulunan kişiler; sosyal temastan sürekli olarak kaçar. Toplum tarafından yargılanma ve utanma duygusuna sahip olunduğu için sosyal deneyimlerden kaçınır. Bağımlı kişilik bozukluğu kişilerin karar verememe, boyun eğme ve çaresiz kalma gibi duygulara sahip olmasını sağlar. Pasif ve tutunma gibi davranışlara sahip olan kişilerde ayrılık korkusu bulunur. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu ise kişinin hata yapma korkusu olmasına yol açar. Mükemmeliyetçi ve kontrol altında tutma karakteristik özellikleridir. Kişilik bozuklukları için profesyonel destek sunarak, hastalarımızın tedavi olmasını sağlamaya çalışıyoruz.
Psikolojik desteğe ihtiyacınız var mı?
Müşteri Hizmetleri Ekibimiz, sorularınızı yanıtlamak ve sizin için doğru olan bir terapi planlamak üzere sizinle birlikte çalışmak için hazırdır.